• Страница 1 из 2
  • 1
  • 2
  • »
Модератор форума: Sokol, Шайтан  
Poszukuje informacji
nowczykДата: Четверг, 17 Октября 2024, 11.35.36 | Сообщение # 1
Статус: Отсутствует
Witam poszukuje rzetelnych informacji na temat żołnierzy WP Z ROKU 1944 jacy zostali pochowani w miejscowości Wilczopole .Niestety następnie ich ekshumowano jako NN .W związku z tym chciałbym tym chlopakom przywrócić tożsamość pomoże mi ktoś w tym byłbym wdzięczny

Здравствуйте, ищу достоверную информацию о солдатах Войска Польского 1944 года, похороненных в Вильчополе. К сожалению, их тогда эксгумировали как Н.Н. Поэтому я хотел бы восстановить личности этих мальчиков, если кто-нибудь может мне помочь,
я был бы благодарен.

СаняДата: Четверг, 17 Октября 2024, 12.23.56 | Сообщение # 2
nowczyk,
В ОБД мемориал отсутствует информация по населенному пункту Wilczopole.

Вам надо по этому вопросу обратиться в Polski Czerwony Krzyż
https://pck.pl/kontakt/biuro-zarzadu-glownego/

Qui quaerit, reperit

nowczykДата: Вторник, 22 Октября 2024, 18.41.16 | Сообщение # 3
PCK kiepski pomysł Tych chłopaków pochowano na cm W głusku obecnie przedmieścia lublina z tym ze nie zdziwiło by mnie gdyby się okazali ACZ wiadomo tylko tyle ze polegli ,I ze jedna lub dwie mogiły to zbiorowki

СаняДата: Вторник, 22 Октября 2024, 18.52.35 | Сообщение # 4
nowczyk,
В Люблине 10 воинов похоронено из WP

https://obd-memorial.ru/html/info.htm?id=87226687&p=3

Qui quaerit, reperit

nowczykДата: Среда, 23 Октября 2024, 18.49.36 | Сообщение # 5
Przydać się przyda ale to nie ten cmentarz.Chodzi o cmentarz w Gminie Głusk obecnie dzielnica Lublina o tej samej nazwie .To zupełnie inny obiekt

СаняДата: Среда, 23 Октября 2024, 18.54.27 | Сообщение # 6
nowczyk,
Другой информации нет в ОБД мемориал.
Wilczopole вообще не упоминается в донесениях РККА.
Если село освобождало WP, документы должны находиться в Варшаве.

Qui quaerit, reperit

nowczykДата: Среда, 23 Октября 2024, 19.16.54 | Сообщение # 7
no właśnie warszawa nic do tego nie ma tam pusto .Tu chodzi o cmentarz w lublinie na ulicy Głuskiej .Skoro zginęli w boju to kiego cholery nigdzie nie figurują w żadnych wykazach ? .Albo to ściema i groby są puste albo tam nie są zadni wojacy pochowani.Cos tu śmierdzi kantem ? A może by tak spróbować odszukać wykazy tych co zginęli na terenie lublina i jego bliskich okolicach tam może jacyś mogą być .Tu wchodzi w rachubę rocznik 1944-1945 ewentualnie do 1950 nic innego nie przychodzi mi do głowy

СаняДата: Среда, 23 Октября 2024, 19.30.26 | Сообщение # 8
nowczyk,
Из Люблина по данным Польского Красного Креста в 1951 году могилы переносили в Казимеж Дольный. Это написано в польских документах, что я выше показал по ссылке.Они на польском языке, читайте.

Из донесений по Люблину по WP

Фамилия Колосов
Имя Герман
Отчество Сергеевич
Дата рождения/Возраст __.__.1924
Место рождения Молотовская обл., ст. Кизел
Дата и место призыва Первомайский РВК, Новосибирская обл., г. Новосибирск, Первомайский р-н
Последнее место службы 1 А ВП 4 пех. д
Воинское звание мл. лейтенант
Причина выбытия убит
Дата выбытия 01.09.1944
Первичное место захоронения Польша, Любельское воев., г. Люблин
Название источника донесения ЦАМО
Номер фонда источника информации 33
Номер описи источника информации 11458
Номер дела источника информации 617
https://obd-memorial.ru/html/info.htm?id=56721036

Qui quaerit, reperit

СаняДата: Среда, 23 Октября 2024, 19.34.03 | Сообщение # 9
nowczyk,
В Польском интернете есть поисковые системы с фамилиями воинов Войска Польского. Там давно все фамилии на кладбищах известны Войска Польского, погибших и похороненных в Польше.
Например: https://zgorzelec.grobonet.com/

Россия все документы по Войску Польскому передала польской стороне.
И порой непонятны вопросы к нам по поиску воинов Войска Польского.

Qui quaerit, reperit

nowczykДата: Четверг, 24 Октября 2024, 18.15.37 | Сообщение # 10
I tu cie mocno rozczaruje obecna Rosja na Polaków ma wyjeb i nie chce współpracować za żadne skarby świata dla przykładu są u was cale zestawy dokumentów dt wiezienia na zamku w lublinie z lat 39-44 których nikt z Rosji nie chce udostępnić nawet ja mam problemy co z zdana polityka czy partia nie mam nic wspólnego a mimo to ma schody tylko dlatego ze jestem znienawidzonym Polakiem .Rosja nie przekazała wszystkich kwitów dotyczących żołnierzy WP z lat 39-45 A polskie protokoły są tak wiarygodne ze lepiej nic nie mówić są się na nich przejechałem kilka razy .Owszem zabrano do Kazimierza ale żołnierzy ACZ pewnie tez tzw pseudo żołnierzy ACZ co to znaczy a partyzanci żołnierze WP CYWILE ŻYDZI w kwitach pisze ZSRR .Tu chodzi o kwaterę żołnierzy WP z 1944 na cmentarzu przy ul Gluskiej gdzie jedna lub więcej mogił mogą być zbiorowe ,Wiez mi nie zdziwiło by mnie gdy się okazało ze są tam Rosjanie Ja zuj przez niemal 20 lat zajmowania się historia widziałem cuda cudeńka w dokumentacji .Akurat na temat tego konkretnego miejsca nic nigdzie nie ma i nikt nie wie kto tam jest i ile tego tam jest

nowczykДата: Четверг, 24 Октября 2024, 18.20.39 | Сообщение # 11
A polski internet jeśli chodzi o dokumentacje to zupełne dziadostwo tu nic nie ma żadne archiwum nic nie publikuje jeśli już to jakiej bezwartościowe śmieci W tzw Ruskim internecie owszem można znaleźć mnóstwo dokumentacji z okresu wojny choć jest ona nieco wybiorcza ale jest np szukałem dzienników jednostek 18 armi bombowej dalekiego zasięgu i nie znalazłem choć są mi potrzebne tak samo z 6 i16 z 1 frontu białoruskiego nie wspomnę o jednostkach polskich tych lodowych ka tez lotniczych z 1944 . Tak wiec idealnie nie ma nigdzie

СаняДата: Четверг, 24 Октября 2024, 18.32.11 | Сообщение # 12
nowczyk,
Вы поляк и Вам проще с польскими архивами общаться и в польских архивах работать для начала, а уж потом с российскими архивами.
Не все документы архивы России выкладывают в открытый доступ и порой искать документы надо посещая сами архивы и работать с документами в читальном зале.
Если нет возможности посещать архивы, можно в них заказывать исследования за деньги. Ныне кругом всё платное.
Ничего ныне архивы от поляков исторического не скрывают, нет таких секретных вопросов. Срок хранения секретов прошел. Просто те документы никто не спрашивает и поэтому они лежат не затребованными никем из исследователей.

Qui quaerit, reperit

nowczykДата: Воскресенье, 03 Ноября 2024, 13.05.00 | Сообщение # 13
Widzisz kolego ja mam w nosie czy żołnierz był Rosjaninem czy Polakiem byle by nie był po stronie Frycow ,jak GOSTEK NIE JEST upamiętniony LUB LEZY W lesie to robię co się da by go zabrać na cmentarz .Przyznaje teraz mam schody przez wojnę w Ukrainie i trudno mi jest ekshumować Rosjan kiedyś bylo prościej łatwiej i szybciej.A co do archiwów Polskich są bezużyteczne praktycznie same śmieci co innego Rosyjskie tu jest w czym wybierać.Widzisz chciałem się dobrać do dokumentów z wiezienia na zamku w lublinie i nawet u was odbiłem się od ściany bo rzem Polska.A tak na marginesie możesz mi pomoc rozwikłać zagadkę w Janowie lubelskim chodzi ilu Rosjan i ilu żołnierzy WP rocznik 39 i 44 jest pochowanych w Janowie Polichnie Dzwoli szastarka Mozę gdzieś coś jest w waszych danych jakieś protokoły dokumenty Niemieckie z 39 i 44 z tego rejonu itd To by mi pomogli rozwikłać zagadkę i utrzeć nosa geniuszom z IPN

СаняДата: Воскресенье, 03 Ноября 2024, 13.18.15 | Сообщение # 14
nowczyk,
Все протоколы эксгумаций и паспорта захоронений, что размещены в ОБД мемориал, принадлежат Польскому Красному Кресту и хранятся в Польше.Мы используем копии.
Они на польском языке.
Странно поляку просить найти кого-то, или что-то, в польских документах.
Вот польские паспорта по ссылке.
Открывай и листай нужный тебе:

https://obd-memorial.ru/html....&ps=100

Qui quaerit, reperit

nowczykДата: Воскресенье, 03 Ноября 2024, 14.01.40 | Сообщение # 15
może i dziwne ale nawet ja nie wiem wszystkiego.HM nie ma tu tego czego szukam a chodzi mi o cmentarz katolicki w Janowie lubelskim Polichnie Dzwoli szastarka no gdyby były inne z województwa lubelskiego dokumenty to tez się przydadzą .W PCK nie doczekanie na dokument

СаняДата: Воскресенье, 03 Ноября 2024, 17.19.13 | Сообщение # 16
nowczyk,
Известные Протоколы эксгумаций по Любельскому воеводству в ОБД мемориал

https://obd-memorial.ru/html....&ps=100

Qui quaerit, reperit

nowczykДата: Понедельник, 04 Ноября 2024, 11.37.50 | Сообщение # 17
No Ok to mi bylo potrzebne ale brakuje mi jeszcze protokołów indywidualnych z takich miejscowości jak Andrzejow ,Zofianka Dolna ,Krzemien ,Janow lubelski ,Dzwola .To dało by mi pełny obraz skąd dokładnie ich ekshumowano i gdzie dokładnie pochowano i w jakiej liczbie .To pozwoli ostatecznie zamknąć sprawę pomożesz?

nowczykДата: Воскресенье, 10 Ноября 2024, 13.20.19 | Сообщение # 18
Witam mam dla ciebie kolego zagadkę iście z pieklą rodem.Otóż w lubelskiej dzielnicy Czechow jest teren tzw górkami czyli inaczej poligon wojskowy dawny zarówno Polski potem Niemiecki Rosyjski i znów Polski.Do roku 1944 Niemcy przeprowadzali tu egzekucje zarówno Żydów więźniów z zamka Jeńców Rosyjskich Polaków czy tez Majdankowcow .W roku 44 na tym terenie ACZ ustawia 2 wyrzutnie organów Stalina która Niemcy Niszczą .I teraz zagadka czy jesteś w stanie odszukać dokumentów z walk o lublin w 44 jak tez protokołów z ekshumacji Rosjan z załogi Katiusz jeśli takowa była jak tez innych dokumentów z tego miejsca .To by pozwoliło rozwikłać wiele zagadek tego miejsca

СаняДата: Воскресенье, 10 Ноября 2024, 13.35.16 | Сообщение # 19
nowczyk,
Документы воинских частей ищем по ссылке
https://pamyat-naroda.ru/warunit/
Но надо знать номера воинских частей воевавших в нужном районе.
Номера воинский частей берем в донесениях о потерях. Донесения ищутся по фамилиям воинов из списков мемориалов.

Qui quaerit, reperit

nowczykДата: Воскресенье, 10 Ноября 2024, 13.55.13 | Сообщение # 20
a żebym to ja wiedział jakie jednostki walczyły w lublinie z Niemcami pojęcia nie mam co to były za jednostki

СаняДата: Воскресенье, 10 Ноября 2024, 14.11.02 | Сообщение # 21
Цитата nowczyk ()
a żebym to ja wiedział jakie jednostki walczyły w lublinie z Niemcami pojęcia nie mam co to były za jednostki

В ОБЛ мемориал у воинов указывается воинская часть
Например 323 сд
https://www.sgvavia.ru/forum/538-2507-553753-16-1460702248

323 стрелковая дивизия

https://pamyat-naroda.ru/warunit....age%3D1

Слева даты , а справа переключаем карты Гугл на карты РККА и переход на документы дивизии.

И на картах РККА воинские части указывались.
Прикрепления: 1917273.png (1.14 Mb) · 5313698.png (707.7 Kb)

Qui quaerit, reperit

СаняДата: Воскресенье, 10 Ноября 2024, 14.17.51 | Сообщение # 22
nowczyk,
Воинские части ищем так

https://pamyat-naroda.ru/warunit/
Прикрепления: 2337003.png (217.4 Kb)

Qui quaerit, reperit

СаняДата: Воскресенье, 10 Ноября 2024, 14.21.39 | Сообщение # 23
nowczyk,
Всё там на русском языке соответственно, что естественно создаст проблемы для поляков не владеющих русским языком. Искать надо программы по переводу, либо друга владеющего русским языком, чтобы документы переводил. Такого же любознательного как ты.

Qui quaerit, reperit

nowczykДата: Воскресенье, 10 Ноября 2024, 18.33.01 | Сообщение # 24
E tak dupa to nie jestem wystarczy mi pokazać jak to ustrojstwo działa i zresztą dam sobie rade bo co prawda wieki temu uczyłem się Ruska wiec coś tam jeszcze pamiętam z tych lekcji a i lata roboty w historii i grzebania w papierach rosyjskich tez swoje robią .Lecz jednego nie mogę znaleźć dokumentów bodajże 18 armi lotniczej dalekiego zasięgu która nocami okładała bombami miasta lubelskiego np Lublin Puławy itd jakoś tego nie mogę znaleźć jak tez z walk nad Komsinem Gozdem Swatami tam wasi dostali od Niemca lanie .Personalia pilotów znam ale pojęcia nie mam jak zginęli

nowczykДата: Воскресенье, 10 Ноября 2024, 18.35.13 | Сообщение # 25
Jak tez dokumentów z walko z ACZ z roku 39 kiedy to WP walczyło w lubelskim z ACZ Takie dokumenty są opublikowane czy tajne nadal ?

СаняДата: Воскресенье, 10 Ноября 2024, 18.43.04 | Сообщение # 26
Цитата nowczyk ()
18 armi lotniczej dalekiego

Надо знать номера полков. А поиск документов одинаков.

Цитата nowczyk ()
co prawda wieki temu uczyłem się Ruska wiec coś tam jeszcze pamiętam

Это так. Раньше в польских школах преподавали русский язык как один из иностранных.

Qui quaerit, reperit

nowczykДата: Понедельник, 11 Ноября 2024, 11.50.21 | Сообщение # 27
Zgadza się kiedyś tak bylo lecz nie teraz A żeby moc coś znaleźć z 18 i 16 Armii lotniczej najpierw trzeba by zdobyć wykaz jednostek jakie miały w swym składzie na dzień 1 stycznia 1944 dobrze by bylo gdyby bylo tam odznaczone ich uzbrojenie

СаняДата: Понедельник, 11 Ноября 2024, 12.50.33 | Сообщение # 28
Цитата nowczyk ()
A żeby moc coś znaleźć z 18 i 16 Armii lotniczej najpierw trzeba by zdobyć wykaz jednostek jakie miały w swym składzie na dzień 1 stycznia 1944 dobrze by bylo gdyby bylo tam odznaczone ich uzbrojenie

18-я воздушная армия (СССР)

https://ru.wikipedia.org/wiki....%D0%A0)

16-я воздушная армия

https://ru.wikipedia.org/wiki....8%D1%8F

Qui quaerit, reperit

nowczykДата: Понедельник, 11 Ноября 2024, 18.42.08 | Сообщение # 29
Ok a 6 dasz rade odszukać bo jak mi się wydaje to w sierpniu i lipcu pulki z tej armii tu buszowały A kto stal na polowych lotniskach w okolicy dało by się ustalić ?

СаняДата: Понедельник, 11 Ноября 2024, 19.07.09 | Сообщение # 30
Цитата nowczyk ()
Ok a 6 dasz rade odszukać bo jak mi się wydaje to w sierpniu i lipcu pulki z tej armii tu buszowały A kto stal na polowych lotniskach w okolicy dało by się ustalić ?

Найдешь документы полков и дивизий, найдешь и аэродромы.

Qui quaerit, reperit

• Страница 1 из 2
  • 1
  • 2
  • »
Поиск: