Дата: Четверг, 30 Августа 2012, 15.00.15 | Сообщение # 180
Статус: Отсутствует
Саня уже размещал эту песню ранее. Здесь другое исполнение.
Комментарии к песне: Pieśń "Hej sokoły" napisał ponad 150 lat temu Tymko Padura (1801 - 1871). Potomek rodziny szlacheckiej herbu Sas, polsko-ukraiński poeta i kompozytor. Zwolennik wspólnej walki o niepodległość Polaków i Rusinów. Uczestniczył w powstaniu listopadowym. Pisał zarówno w języku polskim, jak i po ukraińsku. Mówił sam o sobie: "Mickiewicz wielki poeta, ale kto go zna, a mnie śpiewa cała Polska i Ukraina".
Żal, żal za dziewczyną Za zieloną Ukrainą Żal, żal serce płacze Że jej więcej nie zobaczę
Hej, hej, hej sokoły Omijajcie góry lasy doły Dzwoń, dzwoń, dzwoń dzwoneczku Mój stepowy skowroneczku Hej, hej, hej sokoły Omijajcie góry lasy doły Dzwoń, dzwoń, dzwoń dzwoneczku Mój stepowy skowroneczku dzwoń, dzwoń
Ona jedna tam została Jaskółeczka moja mała A ja tutaj w obcej stronie Dniem i nocą myślę o niej
Hej, hej, hej sokoły Omijajcie góry lasy doły Dzwoń, dzwoń, dzwoń dzwoneczku Mój stepowy skowroneczku Hej, hej, hej sokoły Omijajcie góry lasy doły Dzwoń, dzwoń, dzwoń dzwoneczku Mój stepowy skowroneczku dzwoń, dzwoń
Wina, wina, wina dajcie A jak umrę pochowajcie Na zielonej Ukrainie Przy kochanej mej dziewczynie
Hej, hej, hej sokoły Omijajcie góry lasy doły Dzwoń, dzwoń, dzwoń dzwoneczku Mój stepowy skowroneczku Hej, hej, hej sokoły Omijajcie góry lasy doły Dzwoń, dzwoń, dzwoń dzwoneczku Mój stepowy skowroneczku dzwoń, dzwoń Алексей Крупин